Warsztaty dot. innowacji przemysłowych w sektorze biogospodarki (branża mleczarska) w ramach projektu CHAIN REACTIONS

7 kwietnia 2021r. odbyło się spotkanie online związane z realizacją projektu CHAIN REACTIONS. Celem spotkania było zebranie propozycji działań mających na celu wsparcie wdrażania innowacji w sektorze biogospodarki, w szczególności branży mleczarskiej.

Podczas spotkania zdiagnozowano perspektywy i potencjalne obszary wspólne pomiędzy sektorami będącymi dostarczycielami rozwiązań innowacyjnych oraz sektorem biogospodarki (mleczarstwo) – Przemysł 4.0, a biogospodarka (mleczarstwo) – ICT).

Przemysł spożywczy staje przed coraz większymi wyzwaniami związanymi z zapewnieniem wysokiej jakości i zgodności z prawem, a także ekonomicznej i dostosowanej do potrzeb klientów produkcji. Sytuacja w branży spożywczej zmienia się dynamicznie – producenci muszą reagować na takie trendy jak: częste zmiany nawyków żywieniowych klientów, moda na zdrową żywność czy coraz bardziej zglobalizowane łańcuchy dostaw. W rezultacie potrzebują modułowych linii produkcyjnych i elastycznych procesów wykorzystujących zaawansowaną produkcję. Globalna sytuacja związana z pandemią COVID-19 spowodowała szereg problemów z ciągłością produkcji. Te problemy można rozwiązać, automatyzując produkcję przy wykorzystaniu Przemysłu 4.0. Kolejne zakresy współpracy to optymalizacja wykorzystania powierzchni magazynowej, wsparcie logistyczne oraz zaopatrzenia w surowce. Wprowadzenie rozwiązań Przemysłu 4.0 w mleczarstwie nie spowoduje eliminacji miejsc pracy. Dodatkowo często zautomatyzowana produkcja pozwala na zatrudnianie pracowników niepełnosprawnych.

Branża ICT ma do zaoferowania całą gamę innowacyjnych narzędzi i rozwiązań dla  podmiotów z sektora biogospodarki (mleczarstwo).Optymalizacja zarządzania zasobami firmy, platformy sprzedażowe, wsparcie marketingu, działania z zakresu budowania marki i kontaktu z klientem. Ciekawym rozwiązaniem może byc wykorzytanie technologii cyfrowych do koordynacji kliku i klilkunastu podmiotów do stworzenia Centrów Usług Wspólnych czy wdrożenie aplikacji ułatwiających dostraczenie bezpośrednio do klienta produktu.  Kolejne zakresy współpracy to optymalizacja wykorzystania powierzchni magazynowej, wsparcie logistyczne – np. rozwiązanie „uber żywnościowe”.

Celem łączenia sektorów jest obniżenie kosztów i zwiększenie konkurencyjności. Wtrakcie spotkania podkreślono wagę działań mających na celu zbieranie informacji na temat bierzących potrzeb innowacyjnych firm z sektora MŚP, a także podnoszenia i budowania świadomości dotyczących korzyści wynikających z wdrażania nowoczesnych technologii. Ważne jest indywidualne podejście do mikro i małych przedsiębiorstw.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele:

  • NUTRIBIOMED Klaster, – Paweł Myszczyński
  • Wrocławski Park Technologiczny S.A. – Łukasz Wyszkowski oraz Iga Kryszczuk
  • Wrocławskie Centrum Transferu Technologii – Marcin Haremza, Agnieszka Turyńska
  • Dolnośląska Izba Gospodarcza – Jowita Cetnar-Kupracz
  • Solid Solutions Sp. z o.o.- Mariusz Gasek
  • Balluff sp. z o.o. – Paweł Juras
  • Level 4.0/ Digital Innovation Hub Wrocław – Rafał Filipowski