Poznaj nasze możliwości
Linia produkcyjna Zakładu Doświadczalnego znajdującego się na terenie Wrocławskiego Parku Technologicznego służy do produkcji suplementów diety, nutraceutyków oraz preparatów biomedycznych. Urządzenia znajdujące się w Zakładzie umożliwiają przeprowadzenie procesów technologicznych z wykorzystaniem różnorodnych surowców, to tutaj dzięki zaawansowanym technicznie urządzeniom linii produkcyjnej można z łatwością opracować innowacyjne i eksperymentalne technologie. Ciągle udoskonalane rozwiązania polegające na up-scalingu są ukierunkowane na integrację nowych i istniejących procesów, a także umożliwiają zwiększenie wydajności produkcji. Uzyskane rezultaty są satysfakcjonujące nie tylko dla świata biznesu, ale także nauki.
Jednostki, które prowadzą swoją działalność w Zakładzie Doświadczalnym mają możliwość nie tylko uzyskania produktów najwyższej jakości opartych na nowych technologiach, ale także poszerzenia swojej wiedzy na temat projektowania procesów technologicznych. Jest to niezwykle istotne dla zwiększenia doświadczenia oraz konkurencyjności firmy, a co za tym idzie wzrostu atrakcyjności firmy w oczach partnerów biznesowych.
Zakład Doświadczalny składa się z 16 modułów produkcyjnych oraz 4 zbiorników procesowych przystosowanych do pracy w temperaturze od 4ºC do 80ºC i wyposażonych w mieszadła.
Wśród modułów znajdują się urządzenia do:
- pasteryzacji,
- ekstrakcji,
- mieszania,
- procesów rozdziału,
- suszenia,
- destylacji itd.
Szeroki wachlarz dostępnych urządzeń oraz możliwość ich elastycznego łączenia sprawia, że cały proces testowania, a w następstwie wprowadzania technologii produkcji staje się łatwiejszy, szybszy i bardziej wydajny.
Taka elastyczność skutkuje nie tylko produktami najwyższej jakości, ale także umożliwia wprowadzenie na rynek innowacyjnych i konkurencyjnych technologii.
Zautomatyzowana obsługa urządzeń Zakładu Doświadczalnego usprawnia cały proces. Jednocześnie dla zapewnienia wysokich standardów produkcji zostały wdrożone systemy kontroli jakości w tym Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP), czy standardy GMP i GHP, wszystkie te działania gwarantują bezpieczeństwo, wydajność oraz jakość usług i produktów na najwyższym poziomie.